Sie sind hier:

Geschiedenis

Examentraining

De luisteramateur

Dutch QSL Bureau

De radiozendamateur

Internationale Morsecode

DX Weekend Luxemburg

Radiomarkt 'sHertogenbosch

Westfalenhallen Dortmund

Ham Radio Friedrichafen

DNAT Bad Bentheim

Excursie Flevo zender

PACC Contest

Activiteiten

Propagatie

Projecten

Radio Shack

DX-Cluster

Greyline

Allgemein:

Startseite

Voorwoord

Contact

Disclaimer

De geschiedenis van radio zendamateurisme is in een tijdperk van veel nieuwe natuurkundige ontdekkingen en technische ontwikkelingen rond 1900. Daar werden radio signalen ontdekt en de Italiaan Marconi maakte in 1901 de eerste radioverbinding tussen Engeland en Amerika. Dit sprak zo tot de verbeelding, dat vele particulieren gingen experimenteren met radio. Ook Nederlanders hebben belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van radiotechniek.Overheidsdiensten zoals o.a. militiairen gingen gebruik maken van radioverbindingen en er ontstonden ook al snel omroepen. Er werden enorme Lange Golf zenders gebouwd, zoals in Nederland Radio Kootwijk, om verbinding te onderhouden met Nederlands Indië, dat trouwens maar met moeite wilde lukken. Echter particulieren bleven experimenteren en ontdekten telkens nieuwe eigenschappen van radio golven met andere frequenties, o.a. de Kortegolf, dat gaf veel nieuwe mogelijkheden.Bijvoorbeeld: op de Kortegolf frequenties lukte een verbinding met Nederlands Indië veel makkelijker met minder dan 1% van het vermogen van de Lange Golf zender Radio Kootwijk. Deze experimenterende gemeenschap van radio avonturiers werden radio zendamateurs genoemd, zij vervulden een voortrekkersrol voor professionele radiotoepassingen en deze rol hebben zij vervult tot ca, 1970, waarna de technische ontwikkelingen o.a. in Amerika en Japan zo snel en grootschalig werden, dat de pioniersrol van de zendamateur verloren ging.


Het radio zendamateurisme nu:
Tegenwoordig is het radio zendamateurisme dan ook gewoon een hobby, alhoewel gewoon?! Het is een geweldige hobby, die de sfeer en de beleving van het avontuur van de vroege radio pioniers nog volop in zich heeft, er wordt dan ook gebruik gemaakt van de modernste technieken en er zijn veel verschillende gebieden binnen deze hobby, er blijft telkens wat nieuws te ontdekken.

Ook blijken radio zendamateurs nog regelmatig hun maatschappelijk nut te bewijzen bij grote natuurrampen, waar zij steeds als enige nog direct na ramp in staat zijn te communiceren met de buitenwereld, om de omvang van de ramp kenbaar te maken, waarna er vaak nog geruime tijd van hun radioverbindingen gebruik wordt gemaakt om hulp te coördineren. De hobby bestaat uit een mix van Natuurkunde, Sterrenkunde, Elektrotechniek, Elektronica en Radiotechniek. Het is dus wel een technische hobby, die echter op elk niveau met voldoening bedreven kan worden. Veel radio zendamateurs hebben dan ook technische beroepen, echter ook een groot deel van de radio zendamateurs is uitsluitend tijdens de hobby technisch bezig en zijn hun beroepen niet technisch en zeer uiteenlopend van bakker tot arts. Dus radio zendamateurisme kan voor iedereen een leuke en nuttige vrijetijdsbesteding zijn.

De mogelijkheden:
De mogelijkheden en interesse gebieden binnen deze hobby zijn zo uitgebreid, dat je binnen een mensenleven niet uitgekeken hoeft te raken. Hier volgt een beperkte opsomming:Radioverbindingen maken met andere amateurs in het algemeen. Schriftelijke bevestigingen (QSL_kaarten) uitwisselen en verzamelen. Jagen op verbindingen met alle werelddelen of alle landen. Awards behalen. Meedoen aan wedstrijden, waarin kennis en kunde op de proef gesteld worden. Het jagen op bijzondere radioverbindingen zoals speciale evenementen en expedities. Zelfbouw van zendontvangers, rand apparatuur of antennes. Het volgen van de invloed van de activiteit van de zon en weer op de propagatie. Het doen van propagatie (voortplanting van radio signalen) onderzoek. Het nagaan van propagatie gegevens in de praktijk. Het zelf maken en uitproberen van de eigenschappen van verschillende antennes. Het zelf ontwerpen (modelleren) van antennes m.b.v. PC-software. Het maken van vele verschillende soorten Data verbindingen m.b.v. PC en zendontvanger. Het gebruik maken van verbindingen met een combinatie van Internet en Radio. Afstandbesturing van de zendontvanger met de PC. Het maken van Amateur Televisie verbindingen. Het wereldwijd maken van Slow Scan Televisie verbindingen. Het maken van radioverbindingen via satellieten en met het International Space Station. Het maken van radioverbindingen via de maan. Het maken van van radioverbindingen via meteorieten. Het maken van radioverbindingen op hele hoge Giga Hertz frequenties. Het maken van radioverbindingen via verstrooiing (scatter) op regenbuien. Het maken van radioverbindingen met laag zendvermogen (QRP). Het maken van radioverbindingen vanaf bergtoppen. Het maken van radioverbindingen in Morse. Het maken van radioverbindingen met antieke (leger) apparatuur. Het mobiel of portable maken van radioverbindingen. Het maken van radioverbindingen op extra lage frequenties. Dynamische positiebepaling m.b.v. Radio, GPS en PC. Het oefenen van noodradio verbindingen. Deelnemen aan vossenjacht (opsporen van verborgen zenders) wedstrijden. Etc.

Grenzeloos avontuur:
Dat is het zeker, niet alleen is het een zeer internationaal ingestelde hobby, maar ook grenzeloos in zijn mogelijkheden. Ook zijn er internationaal afspraken, dat tijdens de radioverbindingen alleen over de aan de hobby gerelateerde zaken gesproken wordt, niet over gevoelige zaken als politiek en godsdienst. Dit lijkt een beperking, maar in de praktijk heeft dit het voordeel, dat het radio zendamateurisme in ieder land is toegestaan en er dus in zo goed als elk land op de wereld radio zendamateurs actief zijn.
Het radio zendamateurisme schept hiermee een band tussen alle volken en culturen.
Ook in die zin is het radio zendamateurisme grenzeloos.
Een algemene aanroep door jouw met je eigen zendontvanger de ether ingestuurd is al direct een avontuur, want je weet van te voren nooit, wie op die oproep zal reageren, wat die persoon voor karakter en achtergrond heeft, wat zijn specifieke interesse binnen de radio hobby is en waar op de wereld of in de ruimte die persoon zich bevindt.