Sie sind hier:

Geschiedenis

Examentraining

De luisteramateur

Dutch QSL Bureau

De radiozendamateur

Internationale Morsecode

DX Weekend Luxemburg

Radiomarkt 'sHertogenbosch

Westfalenhallen Dortmund

Ham Radio Friedrichafen

DNAT Bad Bentheim

Excursie Flevo zender

PACC Contest

Activiteiten

Propagatie

Projecten

Radio Shack

DX-Cluster

Greyline

Allgemein:

Startseite

Voorwoord

Contact

Disclaimer

Het Nederlandse QSL Bureau (DQB) is begonnen in 1929 en vele jaren handhaafde het een postbox adres in Rotterdam. Na Wereldoorlog II, werd het DQB bewogen huis meerdere keren tot in 1979 het gevestigd in „HetDorp“ dichtbij Arnhem, een beschutte gemeenschap voor gehandicapte personen. DQB behandelt meer dan twee miljoen inkomende en uitgaande kaarten QSL per jaar voor leden van de twee radio verenigingen in Nederland VERON en VRZA.


De leden van VERON hebben het recht om de Dienst bij geen extra last boven hun jaarlijks lidmaatschapsabonnement te gebruiken. Meeste radioamateurs en de korte golfluisteraars weten hoe het „Bureau“ werkt, maar wij zouden niettemin één belangrijk punt betreffende DQB willen maken. De inkomende kaarten worden gesorteerd bij DQB volgens geen zendercode maar volgens de geografische gebieden waarin de ontvangers leven. In elk gebied, schikt een lokale vrijwilligers „ QSL Manager“ de definitieve distributie van kaarten QSL aan de individuele amateur of de luisteraar, gewoonlijk door de lokale Sectie van zijn radiovereniging. Nederland heeft vijftig QSL gebieden in totaal, elk geïdentificeerd door een aantal (b.v. R28 voor Leiden). De leden VERON (en VRZA) moeten deze regio aantal op hun kaarten tonen QSL. Als u een kaart QSL naar een Nederlandse amateur post verzendt, Dan de kaarten in het binnenland en internationaal.


Ook zijn er jubilarissen die 12.5, 25 en of 40 jaar als Regio QSL manager zijn. Deze worden in de jaarvergadering in het zonnetje gezet voor hun inzet in de afgelopen jaren.


Ėén keer per jaar komen de "QSL Manager" bij elkaar. Om de mogelijke knelpunten te bespreken. En ook hierover te discussiëren hoe het nog gestroomlijnder kan. En niet te vergeten hoe het ook nog goedkoper kan zonder de kwaliteit van het versturen van poststukken in gedrang komt.